Winnares Prix de Rome 2011 Pilvi Takala krijgt penning overhandigd door staatssecretaris Zijlstra, foto: Daniel Nicolas

Uitreiking Prix de Rome Beeldende Kunst 2011

Beeldend kunstenaar Pilvi Takala (FIN/NL, 1981) ontving de eerste prijs Prix de Rome 2011 Beeldende Kunst van €45.000 uit handen van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra.

De tweede prijs van €20.000 is toegekend aan Vincent Vulsma (NL, 1982). De twee basisprijzen van elk €10.000 zijn voor Priscila Fernandes (PT/NL, 1981) en voor Ben Pointeker (AT/NL, 1975). De prijsuitreiking vond plaats in SMART Project Space, Amsterdam. Ook werd de KPN Kunstprix uitgereikt evenals de IMC Weekendschool Kinderjury prijs.

De jury, onder voorzitterschap van Hendrik Driessen (directeur de Pont, museum voor hedendaagse kunst), kent de eerste prijs van de Prix de Rome 2011 Beeldende Kunst toe aan Pilvi Takala vanwege de eigen wijze waarop Takala positie inneemt en werelden onderzoekt. Pilvi Takala legt in haar werk onder meer de ongeschreven codes van onze samenleving bloot. In de eindronde presenteerde zij haar nieuwe werk Broad Sense waarin zij de toegankelijkheid en veiligheid van het Europees Parlement onderzoekt. Ter plekke heeft zij zich de vragen gesteld: Waar liggen de grenzen voor de bezoeker? Zijn er kledingvoorschriften en hoe kijken de verschillende lidstaten hier tegenaan? Takala maakt geen ‘statement’ maar zet de toeschouwer aan tot het denken over onderwerpen als veiligheid, politiek, culturele identiteit en aan Europa verbonden onderwerpen. De jury roemt Takala omdat haar werk zo “timely” is: “Ze lijkt de taal van nu heel goed te beheersen. De koppigheid waarmee ze, heel direct en ‘dapper’, doordringt tot werelden die zich schuilhouden achter opgepoetste façades, is verfrissend.”

prix_vlag-van-compassie-TH
Na de prijsuitreiking bood Gwenneth Boelens namens een groep kunstenaars (waaronder alle genomineerden) aan staatssecretaris Halbe Zijlstra de vlag van compassie aan, in reactie op de aangekondigde bezuinigingen. De vlag van compassie is een conceptueel kunstwerk van Rini Hurkmans.

AVRO Kunstuur: Pilvi Takala

AVRO Kunstuur: Pilvi Takala

KPN Kunstprix
Medewerkers van KPN en een KPN jury selecteerden uit de tien longlist kunstenaars hun eigen winnaar. De KPN Kunstprix betreft een geldbedrag van €15.000 en de aankoop van een werk ten behoeve van de KPN-kunstcollectie. De KPN Kunstprix ging in 2011 naar Petra Stavast. De KPN-jury kwalificeert haar foto’s als “prachtige verstilde portretten en ‘stillevens’ – portretten als schilderijen, met een mooie lichtwerking, ingetogen en een beetje meditatief”. Een eervolle vermelding ging naar Gwenneth Boelens. Zij won geen geldprijs, maar KPN besloot wel een werk van haar aankopen.

Marc Oosting neemt KPN Prix in ontvangst.

Marc Oosting neemt KPN Kunstprix in ontvangst.

IMC Weekendschool prijs
De kinderen van de IMC Weekendschool jury overhandigden een eigen gemaakt certificaat aan hun winnaar Priscila Fernandes.

Tentoonstelling
De tentoonstelling vond plaats bij SMART Project Space en trok zo’n 6300 bezoekers. Er was een nevenprogramma georganiseerd met onder meer rondleidingen, Mijn Prix Columns en een kinderjury van de IMC Weekendschool.

Leerlingen van IVKO school tijdens Mijn Prix Tour.

Leerlingen van IVKO school tijdens Mijn Prix Tour.