Museum Beelden aan Zee

Collectie beelden Prix de Rome naar Museum Beelden aan Zee

In 2012 is de collectie beeldhouwwerken van Prix de Rome winnaars door de Rijksakademie overgedragen aan Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De beelden worden in de nieuwe Gipsotheek van het museum toegankelijk voor een breed publiek. De eerste overdracht betrof de overbrenging van de beelden van kunstenaars die tussen 1870 en 1980 aan de Rijksakademie en de Prix de Rome waren verbonden, waaronder Wessel Couzijn, Hildo Krop en Mari Andriessen. De tekeningen, schetsbeelden en beeldhouwwerken van de Prix de Rome deelnemers zijn bewaard door de Rijksakademie en geven een beeld van nationale ontwikkelingen in de Nederlandse beeldhouwkunst.

Eduard Jacobs, Een jonge maaier uit het land van Juda, gipsmodel, 1888

Eduard Jacobs, Een jonge maaier uit het land van Juda, gipsmodel, 1888

“Museum Beelden aan Zee is verheugd over de overdracht van deze beelden. Het zijn prijswinnende beelden van jonge beeldhouwers die tot de leiders van hun generatie zijn gaan behoren, de hoofdrolspelers binnen de moderne Nederlandse beeldhouwkunst. ”
– Jan Teeuwisse, directeur museum Beelden aan Zee.

“We zijn blij dat het Museum Beelden aan Zee als een van de belangrijkste kenniscentra over Nederlandse beeldhouwkunst de werken van Prix de Rome winnaars opneemt en hiermee de toegankelijkheid voor een geïnteresseerd publiek garandeert.”
– Tinie Kerseboom, hoofd Collecties Rijksakademie van beeldende kunsten.