Koningin Maxima met Prix de Rome winnaar Falke Pisano en minister Jet Bussemaker. Foto Shinji Otani

Juryrapport Prix de Rome Beeldende Kunst 2013

Beeldend kunstenaar Falke Pisano (NL, 1978) ontving op 5 november de Prix de Rome Beeldende Kunst 2013 uit handen van minister Jet Bussemaker van Cultuur, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Pisano won de onderscheiding met haar nieuwe werk Prison Work. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome. De uitreiking was live te volgen via www.prixderome.nl. Aansluitend vond een feestelijk programma plaats waarbij Pisano werd toegezongen door zangeres Katía Truijen.

De internationale jury kent de prijs toe aan Falke Pisano omdat zij zich ondanks het nodige succes durft verder te ontwikkelen en met veel precisie en overtuigingskracht een nieuwe richting is ingeslagen, voortbouwend op wat was. De jury schrijft: ,,Ook al zoekt Pisano de afstand in tijd, met onderwerpen uit het verleden, het werk blijft dwingend en van deze tijd.’’ Pisano verraste de jury met een voor haar doen zeer politieke installatie, waarin ze reflecteert op ‘het lichaam in crisis’ aan de hand van een pakkende historische analyse van de gevolgen van de privatisering van het gevangeniswezen. Klik hier voor het jury rapport.

Falke Pisano volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zij woont en werkt sinds een aantal jaar in Berlijn en had recent onder andere solo-exposities bij De Vleeshal in Middelburg en The Showroom in Londen en een performance in museum Reina Sofia in Madrid. Pisano’s oeuvre bestaat uit langlopende series als Figures of Speech (2006-2010) over de communicatieve aspecten van kunstwerken en The Body in Crisis (2011- ) over historische momenten waarop men anders over het menselijk lichaam is gaan denken. Voor haar werk voor de Prix de Rome 2013 richt ze zich op de opening in 1984 van de Corrections Corporation of America, de eerste geprivatiseerde gevangenis in Amerika (Houston, Texas). Het lichaam van de gevangene werd hier voortaan ingezet als een goedkope arbeidskracht en werd zo een economische factor van belang.

Falke Pisano was samen met Christian Friedrich, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva voor de Prix de Rome genomineerd. De vier finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden en dat wordt tentoongesteld in de Appel arts centre. De jury constateert dat de werkperiodes hebben geresulteerd in vier solide installaties met elk een volkomen eigen karakter, vormgeving, thematiek en temporaliteit. Tegelijkertijd blijken de presentaties verrassend genoeg op een subtiele manier op elkaar in te werken, als in een door een curator samengestelde groepstentoonstelling.

De genomineerde kunstenaars bieden volgens de jury een confronterend, soms zelfs lichtverontrustend zicht op de hedendaagse werkelijkheid, zoals passend in een wereld die worstelt met complexe vraagstukken van politieke, economische en maatschappelijke aard. De jury waardeert het dat de kunstenaars die confrontatie met de werkelijkheid niet uit de weg zijn gegaan, haar zelfs nadrukkelijk hebben opgezocht, om er op een eigen, inspirerende manier een weg in te bepalen. Het heeft geleid tot zeer geladen kunst, rijk aan inhoud, die zich niet direct vrijgeeft maar toch heel toegankelijk is.

Lees hier de speeches van Birgit Donker en minister Jet Bussemaker van Cultuur, die werden uitgesproken tijdens de uitreiking van de Prix de Rome 2013.

Prijsuitreiking Prix de Rome 2013

Prijsuitreiking Prix de Rome 2013