Lezing Donna van Milligen Bielke tijdens symposium bij KNIR

The international discourse on the Prix de Rome, past to present

Op 16 december vond bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome een internationaal symposium plaats over de aanwezigheid van internationale kunstenaars in Rome in heden en verleden. Aanleiding voor het symposium was de hernieuwde traditie om Prix de Rome winnaars een werkperiode bij de American Academy in Rome aan te bieden. Een tweede aanleiding was  het tienjarig bestaan van de door het Mondriaan Fonds aangeboden Projectstudio Rome bij de American Academy.

Falke Pisano (winnaar Prix de Rome 2013) sprak over de werkperiode die zij deze week afrondt bij de American Academy in Rome, een plek waar wetenschappers en kunstenaars voor een langere periode kunnen werken en wonen. Falke Pisano kwam er in contact met promovendus Margaret Gaida, die na het winnen van de Amerikaanse Rome Prize een jaar op de American Academy verblijft voor haar onderzoek From Aleppo to Rome: Astrology as a Mirror of Cross-Cultural Transformation. Het werk van Pisano bleek raakvlakken met het onderzoek van Gaida te hebben, wat langdurige gesprekken en nieuwe inzichten opleverde. Pisano zal deze omzetten in nieuw werk, o.a. voor een tentoonstelling bij de Redcat Gallery in Los Angeles.

Donna van Milligen Bielke (winnaar Prix de Rome 2014) sprak er over haar inzending voor de Prix de Rome architectuur en haar plannen voor de werkperiode die eind maart 2015 begint. Tijdens het symposium kon zij bovendien veel eerste contacten en ideeën opdoen.

In combinatie met de andere sprekers, directeuren en kunstenaars van andere buitenlandse instituten en van de hedendaagse Italiaanse kunstwereld, leverde het symposium een goed beeld op van de dynamiek die Rome te bieden heeft door de bijzondere ontmoeting van kunst, architectuur en wetenschap. Het programma was samengesteld door kunstenaar/onderzoeker Krien Clevis, de organisatie was een samenwerking van de Nederlandse Ambassade in Rome, het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) en het Mondriaan Fonds.