Scouts Prix de Rome 2014

Een breed samengestelde groep professionals werd benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee architecten voor te dragen. Architecten die aan de voorwaarden voldoen konden ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf.
De scouts waren:
Dick van Gameren / Rogier van den Berg / Henri Snel / Juliette Bekkering / Pieter van Wesemael / Huib Haye van der Werf / Nicole Maurer / Miranda Reitsma / Han Michel / Maike van Stiphout / Yttje Feddes / Michael van Gessel / Piet Oudolf / Lada Hrsak / Marlies Rohmer / Oliver Thill / Mels Crouwel / Cilly Jansen / Michiel van Iersel / Christoph Grafe / Maarten Kloos / Patrick van der Klooster / Francien van Westrenen / Henk van der Veen / Arjen Oosterman / Edwin Oostmeijer / Marieke Berkers / Indira van ’t Klooster / Marina van den Bergen / Anne Luijten / Branimir Medic / Eveline Paalvast / Haiko Meijer.

Naar aanleiding van de lancering van de Prix de Rome architectuur 2014 ontstond enige onrust over de gewijzigde systematiek van voordrachten via scouts. Bij sommigen bestond de angst dat jonge talentvolle architecten de kans zou worden ontnomen om mee te dingen. Het Mondriaan Fonds had dit systeem juist opgezet om ook architecten die zichzelf niet als kandidaat opgeven de kans te geven voor een Prix de Rome te worden voorgedragen. Bij de Prix de Rome beeldende kunst 2013 werd bevestigd dat die vooronderstelling klopt. Hoewel het fonds gelooft in het voordrachtensysteem met scouts, wilde het ook genereus zijn en jong talent een extra kans geven. Dit is immers het doel van de Prix de Rome. Daarom nam het Mondriaan Fonds zich de kritiek ter harte en werd aan de jury zowel de voordrachten van de scouts voorgelegd als de voordrachten door derden (waaronder ook eigen voordrachten). Deze moesten zijn voorzien van een motivering van maximaal 500 woorden.

De jury selecteerde vervolgens op basis van portfolio’s, de uitgangspunten van het werk en op basis van de motivaties waarmee scouts of derden hun voordracht hebben onderbouwd.