Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur in Het Nieuwe Instituut. Foto: Daniel Nicolas

Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur

Alle inzendingen voor de Prix de Rome Architectuur 2014 waren van 16 oktober 2014 tot en met 15 februari 2015 te zien in een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelde. Ook de historie van de Rotterdamse Hoogstraat speelde een rol in de tentoonstelling. De tentoonstelling trok ruim 13.000 bezoekers.

Tijdens de tentoonstelling organiseerde Het Nieuwe Instituut samen met de Rotterdamse Academie van Bouwkunst drie “Streetwise”-lezingen met drie finalisten van de Prix de Rome Architectuur 2014. Wat is de toekomst van de Rotterdamse Hoogstraat als levendige stadsstraat? Tijdens deze avonden vertelden Tim Prins, XML en Donna van Milligen Bielke over hun ideeën over het gebied.

De tentoonstelling werd afgesloten met een avondvullend programma met aandacht voor het fictieve karakter van de prijs. Een verkenning van de grenzen van het (on)mogelijke in architectuur. In de plannen die de acht genomineerde Prix de Rome-kandidaten optekenden stond de Hoogstraat met het omliggende, ontheemde Blaak/Binnenrotte gebied centraal. De opgave was een voorstel te ontwerpen dat van de Hoogstraat weer een levendige stadsstraat maakt. Een realistische situatie, maar zonder intentie om de plannen uiteindelijk te realiseren. De genomineerden zijn elk op hun eigen wijze omgegaan met het spanningsveld tussen realiteit en het fictieve karakter van de prijsvraag. Welke bijdrage levert dit fictieve denken en ontwerpen aan het denken over architectuur en stedenbouw? Het programma startte met een korte introductie door Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut. Daarna gaf architect David Garcia (MAP Architects) een lezing over de onbegrensde mogelijkheden van architectuur, gevolgd door een discussie over de grens tussen feit en fictie in het ontwerpen, waaraan behalve Garcia ook Donna van Milligen, winnaar Prix de Rome 2014, deelnam.

Donna van Milligen Bielke in gesprek met David Garcia (MAP Architects), Het Nieuwe Instituut, 12 februari 2015

Donna van Milligen Bielke in gesprek met David Garcia (MAP Architects), Het Nieuwe Instituut, 11 februari 2015

De Academie van Bouwkunst organiseerde op 23 oktober 2014 samen met Arcam Architectuurcentrum Amsterdam een avond met presentaties van de ontwerpvoorstellen van Tim Prins, Donna van Millegen Bilke en Florian Idenburg.