Hoogstraat, 2014. Foto ©Otto Snoek

Opdracht: Hoogstraat in Rotterdam

De fictieve opdracht die door de jury van de Prix de Rome werd geformuleerd concentreerde zich op de Hoogstraat in Rotterdam. De acht kandidaten op de shortlist kregen drie maanden de tijd om aan de opdracht te werken. De genomineerden kregen een werkbudget en konden tijdens de werkperiode gebruikmaken van de kennis en de faciliteiten bij Het Nieuwe Instituut.

De fictieve opdracht spitste zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. De locatie kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de 13e eeuw toen in de rivier de Rotte een dam werd aangelegd waarop de stad Rotterdam is ontstaan. Tegenwoordig is het een gefragmenteerde plek waar nieuwbouw, oudbouw, een drukke winkelstraat, een gedeelte met veel leegstand, een grote openlucht markt en gecompliceerde infrastructuur elkaar ontmoeten in de schaduw van de Laurenskerk en binnenkort ook van een door woningen overdekte markthal. De genomineerde architecten werden uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat, van Coolsingel tot Oostplein, als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Ter hoogte van de Binnenrotte werd gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam weet te leggen.

De fictieve opdracht spitst zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen.

De fictieve opdracht spitst zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen.