Uitreiking Prix de Rome 2014, v.l.n.r. minister Jet Bussemaker, Donna van Milligen Bielke, Birgit Donker. Foto: Daniel Nicolas
Uitreiking Prix de Rome 2014, v.l.n.r. minister Jet Bussemaker, Donna van Milligen Bielke, Birgit Donker. Foto: Daniel Nicolas

Juryrapport Prix de Rome Architectuur 2014

Architect Donna van Milligen Bielke (NL, 1983) ontving op 15 oktober 2014 de Prix de Rome Architectuur 2014 uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Milligen Bielke won de onderscheiding met Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome.

De internationale jury kent de prijs toe aan Van Milligen Bielke voor de radicale en poëtische ingreep waarmee zij voorstelt architectonische iconen in het Laurenskwartier in te kaderen. Verschillende iconische bouwwerken zijn in individuele containers gezet, wat spannende nieuwe publieke tussenruimten oplevert. Door iedere geschiedenis in een andere container te stoppen, komen de banaliteit en het serene in dit radicale plan moeiteloos bij elkaar, terwijl de grote leegte van de Binnenrotte geruisloos is geritualiseerd. Het consistent uitgewerkte idee voegt een nieuwe laag toe en maakt ruimte voor de ontwikkeling van een fascinerende gebouwtypologie die een gedegen oplossing aandraagt voor grote solitaire gebouwen. Het briljante concept laat nog genoeg aan de verbeelding over. Zo kunnen in de tussenruimten gemakkelijk nieuwe gemeenschappen ontstaan en droomt de jury al over een concrete uitwerking. Het betrekken van meerdere architecten in het ontwerp van de inkaderingsblokken kan een prachtig resultaat opleveren. De jury is verheugd in deze ogenschijnlijk simpele oplossing voor een heel complexe locatie een ontwerptalent te hebben ontdekt en heeft unaniem besloten dat de Prix de Rome 2014 gaat naar Donna van Milligen Bielke.

Donna van Milligen Bielke, plattegrond Cabinet of Curiosities, ontwerp voor Prix de Rome 2014

Donna van Milligen Bielke, plattegrond Cabinet of Curiosities, ontwerp voor Prix de Rome 2014

Donna van Milligen Bielke begon haar opleiding bouwkunde aan de HTS Amsterdam en vervolgde haar studie daarna aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2012 studeerde zij af met het project Reversed Boogie Woogie, een alternatieve architectuur voor de Amsterdamse Stopera. Met dit werk was zij in 2013 genomineerd voor Archiprix. Na haar afstuderen is zij gaan werken bij Powerhouse Company in Rotterdam. De nominatie voor de Prix de Rome was voor Van Milligen Bielke mede aanleiding onlangs een eigen ontwerppraktijk te beginnen.

Foto: Daniel Nicholas

Foto: Daniel Nicolas

Donna van Milligen Bielke was samen met Steven Delva, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Jasper Nijveldt, Tim Prins en XML genomineerd voor de Prix de Rome. Allen hebben zich gedurende een drie maanden lange werkperiode gebogen over een door de jury geformuleerde opdracht: maak van de gefragmenteerde Rotterdamse Hoogstraat een levendige stadsstraat en zorg dat de historie van de stad voelbaar wordt. De pittige competitie resulteerde volgens de jury in een onverwacht hoog niveau en in vrijwel alle projecten zijn verfrissende ideeën te bespeuren. Dit bevestigt dat de Prix de Rome nog altijd een platform biedt aan kritische reflectie op de huidige samenleving alsook ruimte creëert om te speculeren hoe de woon- en leefomgeving eruit kan komen te zien.

Kijk voor beeldmateriaal, het juryrapport en de speeches van minister Bussemaker en Birgit Donker hier.