Ch. Vos, Kaïns vlucht, collectie Rijksakademie
Ch. Vos, Kaïns vlucht, collectie Rijksakademie

Winnaar Prix de Rome Beeldhouwkunst 1917: CH. Vos

Charles Vos (8 september 1888 – 19 februari 1954) won de Prix de Rome in de categorie Beeldhouwkunst in 1917 met een beeld van Kaïn. Vlak na het winnen van de gouden medaille werd hij gehuldigd op het gemeentehuis van Maastricht. Hij werd daar toegesproken door burgemeester Oppen die het een eer voor de stad noemde dat “een harer zonen zulke hooge onderscheiding was te beurt gevallen.” Ook kreeg Vos bij die gelegenheid de opdracht voor twee reliëfbeelden in de vestibule van het stadhuis in Maastricht.
De studiereis werd uitgesteld tot na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1919 en 1922 verbleef Vos achtereenvolgens in Rome, Florence en Parijs. In deze periode werkte hij onder andere aan een studieopdracht voor een beeld van de 17e eeuwse kunstenaar Thomas de Keyser, bestemd voor een nis in de gevel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het beeld bevindt zich in een nis naast de oude hoofdingang van het museum, naast de beelden die Charles Vos, Bon Ingen Housz en Theo van Reijn maakten voor de naastgelegen nissen.
Zie voor meer informatie: https://www.charlesvos.nl/zijn-leven


Winnaar Prix de Rome Beeldhouwkunst 1917: CH. Vos

lees meer