Winnaar Prix de Rome Bouwkunst 1935: A. Staal

De architect Arthur Staal won de Prix de Rome in 1935 in de categorie Bouwkunst met een ontwerp voor een Verenigingsgebouw voor kunstschilders.  Na het  winnen van de prijs maakte hij op zijn motor een reis via Frankrijk en Spanje naar Marokko, Algerijë en Tunesië en via Sicilië door naar Griekenland. Vervolgens reed hij via Hongarije, Oostenrijk en Duitsland terug naar Nederland. Tijdens zijn reis bestudeerde hij de architectuur van de klassieke oudheid en renaissance, maar ook de inheemse architectuur en het dagelijks leven hadden zijn aandacht. Hij legde dit alles vast in schetsen, foto’s en teksten die zich nu bevinden in het archief van Het Nieuwe Instituut. Vanaf 1940 verschenen zijn  reisimpressies in verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften. Ook publiceerde hij ze in twee boeken: Onder de gouden zon van het morgenland. Een reis door Egypte, Palestina en Syrië (1941) en Hellas. Een reis door Griekenland (1944).

Arthur Staal, reisschets 1936, collectie Het Nieuwe Instituut

Arthur Staal, reisschets 1936, collectie Het Nieuwe Instituut


Winnaar Prix de Rome Bouwkunst 1935: A. Staal

lees meer