Falke Pisano, The Value in Matematics, 2015 CAC Delme.
Falke Pisano, The Value in Matematics, 2015 CAC Delme.

Falke Pisano – The Value in Mathematics

Bij CAC Synagogue de Delme (Frankrijk) toont Falke Pisano werk dat voortkomt uit haar werkperiode bij de American Academy in Rome, onderdeel van Prix de Rome 2013.

Tijdens haar werkperiode in Rome kwam Falke Pisano in contact met promovendus Margaret Gaida, die na het winnen van de Amerikaanse Rome Prize een jaar op de American Academy verblijft voor haar onderzoek From Aleppo to Rome: Astrology as a Mirror of Cross-Cultural Transformation. Het werk van Pisano bleek raakvlakken met het onderzoek van Gaida te hebben, wat langdurige gesprekken en nieuwe inzichten opleverde. Later heeft Pisano deze inzichten omgezet in nieuw werk, o.a. voor een tentoonstelling bij de Redcat Gallery in Los Angeles. De solotentoonstelling bevatte een serie sculpturen, diagrammen en teksten over thema’s als uitwisseling, maatsystemen, ontwerp, navigatie en berekeningen en over de verschillen tussen de waardesystemen van verschillende culturen en contexten. Pisano speculeert over een wereld met meerdere wiskundige universa. Het project is na de tentoonstelling in Los Angeles verder uitgewerkt, onder andere voor solotentoonstellingen bij Hollybush Gardens gallery in London, Ellen de Bruijne galerie in Amsterdam en een tentoonstelling bij CAC Synagogue de Delme (Frankrijk).

In MetropolisM werd een uitgebreid tweegesprek opgenomen tussen Falke Pisano en Margaret Gaida over invloed van tijdperk, locatie en cultuur op wiskundige opvattingen. (De waarde van wiskunde, MetropolisM, no 1, 2016).

Van 15 september – 15 december 2014 verbleef beeldend kunstenaar Falke Pisano voor een werkperiode bij de American Academy in Rome. De werkperiode van drie maanden in Rome maakt deel uit van de prijs. Het Mondriaan Fonds, sinds 2012 organisator van de Prix de Rome, heeft de werkperiode in Rome in ere hersteld om op actuele wijze terug te grijpen op de traditie van de prijs. Daar waar Prix de Rome winnaars vanaf de 19e eeuw naar Rome reisden om de klassieken te bestuderen, zullen de hedendaagse winnaars in Rome werken aan nieuwe plannen en projecten.