Oproep Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vijfde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016. De prijs wordt eind 2016 uitgereikt in de categorieën Recensie, Essay en Innovatieve Kritiek. De hoofdprijs per categorie is 2.500 euro. Deadline inzendingen: 1 september 2016. Evenals voorgaande jaren zal het Mondriaan Fonds in 2017 een schrijfopdracht voor de Prix de Rome verstrekken aan een of meer kunstcritici die voor de shortlist geselecteerd worden.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op jonge schrijvers. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars ook een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van bijvoorbeeld een residentie, masterclass, begeleidingstraject, of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de (media)partners.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van de Appel arts centre Amsterdam, Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam en het Mondriaan Fonds, in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam, STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid Leuven, M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en Van Abbemuseum Eindhoven.

Zie hier voor criteria, voorwaarden en inzendingseisen.