Foundland, Extended Borders, 2015 (detail). Foto: Daniel Nicolas
Foundland, Extended Borders, 2015 (detail). Foto: Daniel Nicolas

Werk van Christian Nyampeta en Foundland in Aalst en Utrecht

Het werk van Christian Nyampeta en kunstenaarscollectief Foundland, beiden kandidaat voor de Prix de Rome 2015, is momenteel bij verschillende tentoonstellingen te zien. Beide werken waren eerder te zien bij de Prix de Rome tentoonstelling in de Appel arts centre in Amsterdam.

Netwerk – centrum voor hedendaagse kunst in Aalst (België) presenteert tot 18 juni 2016 een solotentoonstelling van Christian Nyampeta. Voor deze tentoonstelling werkte Nyampeta verder aan zijn onderzoeksproject How To Live Together, dat eind vorig jaar te zien was als onderdeel van de Prix de Rome tentoonstelling. How to Live Together kan gelezen worden als een handleiding, een betoog, een filosofische of materiële zoektocht. Het is een methode om ‘het leven zoals het is’ te demonteren, te herdenken en anders te ordenen. Een suggestie om de normatieve samenleving op alternatieve manieren te benaderen en nieuwe inzichten te verwerven die in de vluchtige stroom van alledaagsheid mogelijks aan onze geest ontsnappen.

Het werk dat kunstenaarscollectief Foundland maakte voor de Prix de Rome 2015 is nog tot 6 juni 2016 te zien bij de manifestatie Hacking Habitat. Art of Control. in Utrecht. Het werk is gebaseerd op interviews met de uit Syrië gevluchte vader van Foundland-lid Ghalia Elsrakbi. Zijn verhalen zijn vermengd met samenzweringstheorieën en omgevormd tot toekomstscenarios voor Syrië.