Kandidaten Prix de Rome Beeldende Kunst 2015

De longlist voor de Prix de Rome 2015 bestond uit zeventig kunstenaars. Een deel van deze kunstenaars is voorgedragen door de twintig scouts die het Mondriaan Fonds heeft uitgenodigd. Anderen droegen zichzelf voor of werden door een derde voorgedragen.

De kandidaten zijn:
Akmar / Inge Aanstoot / Foundland (Ghalia Elsrakbi/Lauren Alexander) / Shigeo Arikawa/ Nicky Assmann / Marcel van den Berg / Monique van den Berg / Saskia Blokzijl/ Jessica de Boer / Maze de Boer / Aldo van den Broek/ Ruta Butkute / Edward Clydesdale Thomson/ Brian Coutinho/ Dina Danish / Zoro Feigl / Zachary Formwalt / Peggy Franck / Lotte Geeven / Giovanni Giaretta/ Eric Giraudet de Boudemange / Esther de Graaf / Julien Grossmann / Rana Hamadeh / Raquel van Haver / Paul Hendrikse / Roderick Hietbrink / Roza Horowitz / Hedwig Houben / Sharon Houkema / Daan den Houter / Jaime Ibanez / Bram de Jonghe / Babette Kleijn / Conny Kuilboer / Liesbeth Labeur / Ulrike van der Lee / Heidi Linck/ Fiona Jean-Baptiste Maitre /  Katja Mater / Alberto De Michele / Marcel Moonen / Cindy Moorman / Erkka Nissinen / Christian Nyampeta / Femmy Otten/ Maarten Overdijk / Abner Preis/ Emma van der Put/ Magali Reus/ Xavier Robles De Medina/ Daphne Rosenthal / Rafaël Rozendaal /Anami Schrijvers / Arnoud Schuurman/ Anika Schwarzlose / Lieke Snellen / Machteld Solinger / Sarah van Sonsbeeck / Anoek Steketee / Studio Drift (Lonneke Gordijn/Ralph Nauta) / Simon van Til / Nicoline Timmer / Miko Veldkamp / Evi Vingerling / Anouk Vogel / Irma de Vries / Dan Walwin.

De door het Mondriaan Fonds uitgenodigde scouts hebben 28 kandidaten voorgedragen, van wie een aantal verschillende keren werd genoemd. Zeven kandidaten hebben hun voordracht te danken aan een derde die op eigen initiatief een kunstenaar voordroeg, 34 kunstenaars stuurden zelf een voordracht in, bij een aantal met ondersteuning van een derde. Alle voordrachten werden onderbouwd met een motivatie. Met het inschakelen van scouts naast spontane voordrachten beoogt het Mondriaan Fonds een breed spectrum aan talentvolle kunstenaars voor te dragen aan de jury.