Koningin Máxima met Prix de Rome winnaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinju Otani
Koningin Máxima met Prix de Rome winnaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinju Otani

Juryrapport Prix de Rome Beeldende Kunst 2015

Beeldend kunstenaar Magali Reus (NL, 1981) ontving op 17 december 2015 de Prix de Rome Beeldende Kunst 2015 uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. Reus won de onderscheiding met haar nieuwe werk Leaves. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De internationale jury kent de prijs toe aan Magali Reus omdat haar presentatie getuigt van een hoge kwaliteit en een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt naar een volgende stap. De jury schrijft: ‘Deze kunstenaar werkt doelgericht en beheerst aan een nieuwe koers, maakt daarbij heldere keuzes en vertaalt dit in een prikkelende presentatie die tegelijk formeel en persoonlijk is en zich geleidelijk voor de bezoeker opent.’ De jury is geïntrigeerd door de onverklaarbare maar mooie eigenaardigheid van de getoonde objecten: de verwijzingen naar de digitale werkelijkheid blijven gefragmenteerd en de mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden.

Magali Reus, Leaves, Prix de Rome 2015 exhibition at De Appel. in Amsterdam. Foto: Daniel Nicolas

Magali Reus, Leaves, Prix de Rome 2015 exhibition at De Appel. in Amsterdam. Foto: Daniel Nicolas

Magali Reus volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, switchte in 2002 naar het Goldsmith College in Londen en doorliep in 2013 en 2014 de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij woont en werkt in Londen en had recent onder andere solo-exposities bij The Approach in Londen, SculptureCenter in New York, The Hepworth in Wakefield en de Westfälischer Kunstverein in Münster. Reus’ oeuvre bestaat uit sculpturen waarin zij een relatie legt tussen eenentwintigste-eeuwse consumptieproducten en het menselijk lichaam, tussen het esthetische en het onvolmaakte. Voor de Prix de Rome 2015 presenteert Reus binnen de serie Leaves vijf nieuwe werken, die doen denken aan hangsloten. De groot opgeblazen objecten zijn vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk. Magali Reus werd voorgedragen door Roos Gortzak (directeur Vleeshal Middelburg).

Behalve Magali Reus waren voor de Prix de Rome genomineerd kunstenaarscollectief Foundland, Hedwig Houben en Christian Nyampeta. De vier finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden en dat wordt tentoongesteld in de Appel. De jury is onder de indruk van de vier presentaties en constateert dat deze, hoewel in opzet en uitwerking onderling volkomen verschillend, met elkaar samenhangen. Ze agenderen allemaal actuele maatschappelijke kwesties en geven daarbij hun positie niet onmiddellijk bloot. Daarmee weerspiegelt de opbrengst van deze editie van de Prix de Rome de manier waarop kunst reflecteert op de actualiteit, maar ook op de actualiteit van kunst.
Download hier het juryrapport.

Kijk hier voor een registratie van de uitreiking door minister Bussemaker in aanwezigheid van konigin Máxima. Met een welkomstwoord van Birgit Donker.