Nieuwe ronde Prix de Rome beeldende kunst van start

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is van start. Met de bekendmaking van de scouts en de jury geeft het Mondriaan Fonds de aftrap voor de Prix de Rome 2017. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar.

Een breed samengestelde groep professionals is benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen. Kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf.

Voordrachten konden tot uiterlijk 20 februari worden gedaan door het insturen van een in het Engels geschreven motivatie en de geboortedatum, woon/werkplek en contactgegevens van de kunstenaar.
De voorgedragen kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen zullen na 20 februari door het Mondriaan Fonds worden uitgenodigd om documentatie, een artist statement, een cv en een werkplan in te sturen.

Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars vier shortlist-kunstenaars selecteren. Zij krijgen een werkbudget en de opdracht om nieuw werk te maken dat wordt getoond in een groepstentoonstelling. Op basis van het nieuwe werk volgt eind 2017 een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt.

Voorwaarden
De voorgedragen beeldend kunstenaar moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
– mag niet ouder zijn dan 40 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt (december 2017)
– mag geen onderwijs volgen op een kunstacademie of tweede fase opleiding (evt. wel deelnemer zijn aan een post-academische instelling)
– minimaal één jaar werkzaam zijn als beeldend kunstenaar
– indien geen Nederlandse nationaliteit moet hij/zij artistiek inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele beeldende kunst praktijk in Nederland.
In het geval van een samenwerkingsverband dient in ieder geval de helft van de leden aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Scouts
Miriam Bestebreurtje (curator en coördinator Masters AKV|StJoost) / Liesbeth Bik (beeldend kunstenaar) / Priscilla Fernandes (beeldend kunstenaar) / Annie Fletcher (hoofdcurator Van Abbemuseum, Eindhoven) / Hendrik Folkerts (curator documenta 14, Athene/Kassel, 2017) / Ksenia Galiaeva (beeldend kunstenaar) / Maaike Gouwenberg (curator) / Belinda Hak (programmamanager Minerva Academie, Groningen) / Bas Hendrikx (curator P//////AKT, Amsterdam) / Yasmijn Jarram (schrijver, curator) / Patricia Kaersenhout (beeldend kunstenaar) / Sabrina Kamstra (hoofd kunstzaken AMC,  Amsterdam) / Natasja Kensmil (beeldend kunstenaar) / Jeroen Kooijmans (beeldend kunstenaar) / Danielle Lemaire (beeldend kunstenaar / curator Extrapool, Nijmegen) / Gabriel Lester (beeldend kunstenaar) / Noor Mertens (curator Kunstvlaai) / Otobong Nkanga (beeldend kunstenaar) / Jan van der Ploeg (beeldend kunstenaar, PS projectspace Amsterdam / Elly Stegeman (curator Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch) / Jerome Symons (beeldend kunstenaar) / Lucas van der Velden (beeldend kunstenaar, directeur Sonic Acts Festival Amsterdam) / Martijn Verhoeven (curator, coördinator KABK, Den Haag)

Jury
Ferran Barenblit (directeur MACBA, Barcelona) / Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen) / Folkert de Jong (beeldend kunstenaar) / Petra Noordkamp (beeldend kunstenaar) / Francesco Stocchi (curator Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam) / voorzitter: Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Kijk hier voor meer informatie over de procedure.