deadline voordrachten / aanmeldingen gesloten

De deadline voor het insturen van voordrachten of aanmeldingen is inmiddels verstreken. Beeldend kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen konden aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf. Daarnaast is een breed samengestelde groep professionals benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen.

Voordrachten konden tot uiterlijk 20 februari worden gedaan door het insturen van een in het Engels geschreven motivatie en de geboortedatum, woon/werkplek en contactgegevens van de kunstenaar.

Alle voorgedragen kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen zullen enkele dagen na 20 februari door het Mondriaan Fonds worden uitgenodigd om documentatie, een artist statement, een cv en een werkplan in te sturen.

Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars vier shortlist-kunstenaars selecteren. Zij krijgen een werkbudget en de opdracht om nieuw werk te maken dat wordt getoond in een groepstentoonstelling. Op basis van het nieuwe werk volgt eind 2017 een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt.

Voorwaarden
De voorgedragen beeldend kunstenaar moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
– mag niet ouder zijn dan 40 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt (december 2017)
– mag geen onderwijs volgen op een kunstacademie of tweede fase opleiding (evt. wel deelnemer zijn aan een post-academische instelling)
– minimaal één jaar werkzaam zijn als beeldend kunstenaar
– indien geen Nederlandse nationaliteit moet hij/zij artistiek inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele beeldende kunst praktijk in Nederland.
In het geval van een samenwerkingsverband dient in ieder geval de helft van de leden aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Jury
Ferran Barenblit (directeur MACBA, Barcelona) / Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen) / Folkert de Jong (beeldend kunstenaar) / Petra Noordkamp (beeldend kunstenaar) / Francesco Stocchi (curator Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam) / voorzitter: Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Kijk hier voor meer informatie over de procedure.