Shortlist Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 bekend

De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier beeldend kunstenaars geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2017. De genomineerden zijn: Melanie Bonajo, Rana Hamadeh, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar.

Zij ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren. Het werk zal vanaf begin december  worden tentoongesteld in Kunsthal Rotterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury op 15 december 2017 de winnaar bekend maken. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De jury heeft de keuze gemaakt uit een lijst van honderdelf kunstenaars die deels werden voorgedragen door tweeëntwintig scouts die daarvoor door het Mondriaan Fonds werden uitgenodigd. Anderen droegen zichzelf voor of werden door een derde voorgedragen. De vier shortlistkunstenaars zijn voorgedragen door zowel scouts  als derden.

De jury is onder de indruk van het omvangrijke aanbod en de kwaliteit van de kunstenaars waaruit zij mocht kiezen. Bij het selecteren van kandidaten voor de shortlist speelden criteria als een vernieuwende houding, gelaagdheid van het werk en verdere potentie van ontwikkeling een belangrijke rol. Daarnaast was de jury op zoek naar een kunstenaar die ook op internationaal niveau verder kan groeien en een representatieve vertegenwoordiger kan zijn van de huidige Nederlandse kunstwereld. De jury kon niet heen om werk dat reflecteert op de tijd waarin we leven. Na zorgvuldig beraad heeft de jury vol overtuiging gekozen voor vier kunstenaars die deze kwaliteiten in zich dragen. De jury ziet vol verwachting uit naar de plannen die deze kunstenaars tijdens hun werkperiode zullen realiseren en de onderwerpen die ze in hun nieuwe werk zullen verdiepen.

Melanie Bonajo, Home Coming Queen, HD-videostill, 2017 - work in progress

Melanie Bonajo, Home Coming Queen, HD-videostill, 2017 – work in progress

Melanie Bonajo (Heerlen, 1978, woont en werkt in Amsterdam). Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en deed residencies aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP in New York. Haar werk bestaat uit video’s, performances, foto’s en installaties over technologische ontwikkelingen en de toenemende vervreemding die de hedendaagse mens ervaart ten opzichte van zijn natuur. De jury is gecharmeerd van de kwetsbare, speelse en betrokken wijze waarop Bonajo taboes doorbreekt en haar toeschouwers op een fysieke manier confronteert met hedendaagse dilemma’s en de relatie tussen mens, natuur en de menselijke natuur. Ook is de jury enthousiast over haar scherpzinnige gebruik van moderne beeldtaal en beeldenstromen die via (social) media gegenereerd worden.
Melanie Bonajo werd voorgedragen door Jeroen Kooijmans en Emma Ines Panza.

Rana Hamadeh, The Sleepwalkers, 2016 (detail)

Rana Hamadeh, The Sleepwalkers, 2016 (detail)

Rana Hamadeh (Beiroet/Libanon, 1983, woont en werkt in Rotterdam). Zij studeerde onder andere aan de Dutch Art Institute/ArtEZ in Enschede. Aan de hand van bepaalde objecten of gebeurtenissen onderzoekt zij in performances, gesprekken, teksten en installaties de productie van kennis en betekenissen. De persoonlijke rol die Hamadeh in haar performances speelt en waarmee zij haar werk tot leven brengt, noemt de jury dapper. De onderwerpen die zij aansnijdt zijn in ons huidige tijdsbestek relevant en brengen een dialoog op gang over kunst, (kunst)geschiedenis en de toe-eigening daarvan. De jury noemt haar een intelligente en nieuwsgierige kunstenaar die wars is van beproefde formules en veel potentie heeft om verder in haar onderwerpen te groeien.
Rana Hamadeh werd voorgedragen door Otobong Nkanga, Maaike Gouwenberg en Annie Fletcher.

Saskia Noor van Imhoff, #+21.00, 2016, De Appel, Foto: Gert Jan van Rooij; courtesy by Fons Welters

Saskia Noor van Imhoff, #+21.00, 2016, De Appel, Foto: Gert Jan van Rooij; courtesy by Fons Welters

 

Saskia Noor van Imhoff (Mission/Canada, 1982, woont en werkt in Amsterdam). Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en deed een werkperiode bij de Ateliers in Amsterdam. Haar werk bestaat uit installaties waarin ze met sculpturen en foto’s de hiërarchieën van originele kunstwerken, replica’s en alledaagse gebruiksvoorwerpen doorbreekt. De jury is onder de indruk van de compromisloze en intelligente manier waarop zij haar formele onderzoeken uitwerkt en de sensitiviteit van haar materiaalgebruik. De uitkomsten zijn van een hypnotiserende schoonheid die de toeschouwer meenemen in een fenomenale parallelle wereld, een mysterieuze omgeving die daarmee ook iets zegt over onze eigen wereld. Uit haar plan spreekt bovendien een intuïtief element dat de jury nieuwsgierig maakt naar de uitkomst.
Saskia Noor van Imhoff werd voorgedragen door Rudi Fuchs en Jules van den Langenberg.

Katerina Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016 (still)

Katerina Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016 (still)

Katarina Zdjelar (Belgrado/Servië, 1979, woont en werkt in Rotterdam). Zij studeerde onder andere aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In haar video’s, geluidswerken en andere projecten onderzoekt zij de codes van taal, de tastbaarheid van spraak en de manier waarop mensen zich verhouden tot meertalige omgevingen. De jury noemt de video’s van Zdjelar technisch perfect. Met groot filmisch vakmanschap filmt zij zo dicht op de huid van haar personages dat we in hun gedachten lijken door te dringen. Ook is zij onder de indruk van de wijze waarop Zdjelar het centrale thema taal benadert en daarmee onderwerpen als migratie aansnijdt. Ten slotte is de jury nieuwsgierig naar de nieuwe stappen die Zdjelar momenteel in haar werk zet.
Katarina Zdjelar werd voorgedragen door Priscilla Fernandes en Annie Fletcher.

De jury van de Prix de Rome 2017 bestaat uit: Ferran Barenblit (directeur MACBA, Barcelona), Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Folkert de Jong (beeldend kunstenaar), Petra Noordkamp (beeldend kunstenaar) en Francesco Stocchi (curator Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds.

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2017 samen met onder andere Kunsthal Rotterdam (tentoonstelling) en uitgeverij nai010 (publicatie).

Tentoonstelling shortlist kunstenaars
2 december 2017 – 25 februari 2018 (opening 1 december)
Kunsthal Rotterdam

Publicatie shortlist kunstenaars
verschijningsdatum:  1 december 2017
nai010 uitgevers