Opdracht eerste ronde: Low pressure – High pressure

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Architectuur is van start. De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor architecten tot 35 jaar. Doel van de Prix de Rome Architectuur is getalenteerde architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten jaar te traceren en deze te stimuleren zich verder te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdrage voor de hedendaagse architectuur in Nederland.

De prijsvraag voor de Prix de Rome Architectuur staat open voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Zij kunnen zichzelf aanmelden of worden voorgedragen door een breed samengestelde groep scouts, of worden voorgedragen door derden. Alle architecten die willen meedoen wordt gevraagd een portfolio op te sturen en op eigen wijze te reageren op onderstaand door de jury geformuleerd thema.

Deze editie van de Prix de Rome richt zich op twee uitersten in de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Deze uitersten komen aan bod in twee opeenvolgende rondes, op twee verschillende locaties in Nederland. De eerste ronde – Low pressure – is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen. Het betreft een gebied dat geplaagd wordt door verschillende aspecten, een gebied waar diensten en bewoners lijken te verdwijnen. Uit alle inzendingen zal de jury vier kandidaten selecteren. Zij zullen zich in een gesloten competitie gedurende drie maanden concentreren op het  tegenovergestelde van Low Pressure: High Pressure, een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een plek waar iedereen wil wonen. In stijl van de Prix de Rome competitie wil de jury benadrukken dat zij de kandidaten uitdaagt om gewaagde, experimentele en onconventionele voorstellen in te dienen!

Eerste ronde – Low pressure
Oost-Groningen is van oorsprong een agrarisch landschap, maar tegenwoordig is het ook een energielandschap in transitie. Net als Zuid-Limburg is het gebied decennia lang geëxploiteerd en wordt het nu aan zijn lot overgelaten. De gaswinning laat zijn sporen na in een gebied dat al moeite genoeg heeft om de bewoners vast te houden. In dit weidse landschap bevinden zich veel dorpen waar de huizen onverkoopbaar zijn als gevolg van de aardbevingen. Het zijn verraderlijke ontwikkelingen met een blijvend gevolg voor het gebied en zijn bewoners. Wanneer je rondreist in dit landschap, op twee uur rijden van de Randstad, wijst nauwelijks iets op deze ontwikkelingen. Tijd, ruimte en stilte zijn een onmiskenbare kwaliteit.

Locatie van de eerste ronde
Aan de zuidzijde van dit aardbevingsgebied bevinden zich op 1,5 kilometer van elkaar twee dorpen – Ganzedijk en Hongerige Wolf. Zij zijn gesitueerd aan dezelfde dijk die aan de noordzijde uitkijkt over de Dollard, een uitgestrekt 19e-eeuws poldergebied. De jury daagt de deelnemers uit voor dit gebied een interventie te ontwerpen. De locatie bestaat uit de twee dorpen en de lage dijk daar tussenin. Je ontwerpvoorstel kan zich ontwikkelen vanuit een gebouw, landschap of stedenbouwkundig ontwerp. Dit kan variëren van een grootschalige interventie tot een ingreep op micro niveau. Het kan zich richten op een grote groep mensen of juist op een enkeling, zo lang de relatie met het veranderende landschap en zijn bewoners duidelijk is en versterkt wordt. Deelnemers kunnen zelf bepalen wat zij relevant en actueel vinden. Het heden, verleden maar zeker ook de toekomst van deze plek levert input om iets aan het landschap toe te voegen of juist te verwijderen. Weidsheid, stilte en rust, maar ook de huidige onderhuidse spanningen in de provincie Groningen zijn ingrediënten voor je ontwerp, evenals de relatie ten opzichte van de ‘High Pressure’ Randstad. Verras de jury met je visie in de vorm van een ruimtelijk ontwerp in dit speciale gebied!

Hoe kun je aan de eerste ronde deelnemen?
De deadline voor inzending is inmiddels verstreken.

Check hier of je voldoet aan de formele voorwaarden. Neem contact op via prixderome[at]mondriaanfonds.nl als je twijfelt of je daaraan voldoet.

Je kan vervolgens deelnemen door 1 pdf document op te sturen met daarin de volgende Engelstalige documenten op te sturen:
1) beknopte CV inclusief geboortedatum, geboorteplaats/nationaliteit, opleidingsgegevens, woonplaats, datum sinds wanneer je als architect werkzaam bent en, indien aanwezig, website adres.
2) een digitale portfolio van recent werk (max 10 pagina’s). Maak per project duidelijk wel aandeel je had in het ontwerp/de totstandkoming.
3) aanvullende informatie over je 3D-statement (max 2 pagina’s)
Sla deze documenten in bovenstaande volgorde op in 1 pdf met als titel achternaam_voornaam.pdf

4) Lever je 3D statement aan in een dichte doos van maximum 30 x 30 x 30 cm. Het staat je vrij om elk medium of materiaal te gebruiken, zo lang het maar in een doos van dit formaat past. Wanneer je ervoor kiest om video te gebruiken is de maximum duur 1 minuut.

– Stuur je CV, digitale portfolio en aanvullende informatie bij het 3D-statement uiterlijk 5 maart 2018 aan prixderome[at]mondriaanfonds.nl
– De doos met 3D-statement kun je inleveren op 5, 6 en 7 maart 2018 bij Mondriaan Fonds, Brouwersgracht 276 in Amsterdam (open van 9.00 – 17.00 uur).

Medio april zal de shortlist bekend worden gemaakt. De werkperiode voor de architecten op de shortlist loopt van 15 april– 15 juli. De architecten op de shortlist ontvangen voor deze werkperiode een werkbudget. De resultaten zullen vanaf eind september/ begin oktober worden tentoongesteld bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.