Shortlist Prix de Rome Architectuur 2018 bekend met opdracht voor eindronde

De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier architecten geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2018. De genomineerden zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. Voor de eindronde worden zij uitgedaagd een fictief ontwerp te maken voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam.

De geselecteerde architecten ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van drie maanden een nieuw ontwerp te maken in reactie op de door de jury geformuleerde opdracht met als thema ‘High Pressure’. Deze ontwerpvoorstellen worden vanaf half oktober tentoongesteld bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Op basis van de nieuwe plannen zal later die maand de winnaar bekend worden gemaakt. De winnende architect ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Eerste ronde – Low Pressure
De keuze is gemaakt uit een lijst van zesenzestig architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten die allen een plan instuurden in reactie op de eerste opdracht die zich voor deze open call toespitste op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel ‘Low Pressure’ werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk.

De jury was aangenaam verrast door het aanwezige talent van de meeste kandidaten. De opdracht voor de eerste ronde heeft deelnemers aangezet tot uiteenlopende benaderingen. Velen probeerden een gezicht te geven aan de problemen in het gebied; anderen keken naar het landschap, stelden sociale problemen aan de orde of kozen voor een poëtische benadering. Sommige kandidaten vonden het lastig om keuzes te maken en de jury te overtuigen. Over het algemeen waren de juryleden onder de indruk van de moeite die de kandidaten gestoken hebben in het maken van hun 3D-statements. Sommigen sprongen er echt uit.

Criteria
Bij het selecteren van kandidaten voor de shortlist speelden criteria als een vernieuwende houding, de ruimtelijke kwaliteit van de ingreep, een radicaal, onverwacht of verrassend ontwerp en de verdere potentie van ontwikkeling een belangrijke rol. Bovendien was de jury op zoek naar kandidaten die een serieuze studie van het gebied maakten en ruimtelijke oplossingen voorstellen die aansluiten op de analyses en ideeën die zij formuleerden. Andere criteria waren de relevantie voor het gebied en de vraag of de plannen in staat waren om iets in beweging te zetten. Gebruikten de kandidaten hun verbeelding? Of stelden zij nieuwe denkmodellen voor?
Na zorgvuldig beraad heeft de jury vol overtuiging gekozen voor vier kandidaten die deze kwaliteiten in zich dragen en die de jury nieuwsgierig hebben gemaakt naar hun volgende stappen.

Motivatie shortlist

Alessandra Covini, Civic Roofscapes, inzending voor eerste ronde Prix de Rome 2018
Alessandra Covini (Milaan 1988, eigenaar Studio Ossidiana, Rotterdam)
De jury is gefascineerd door Alessandra Covini’s goed uitgevoerde voorstel voor een systeem voor nieuwe vormen van collectiviteit. Zij toont affiniteit met het gebied door de bestaande typologieën van de gebouwen in de omgeving te bestuderen en als uitgangspunt van haar ontwerp te nemen. Ook zit er een zekere energie in haar voorstel. Zij is een van de weinige kandidaten die haar ideeën in een ruimtelijk ontwerp weet om te zetten. Zij probeert voor dit voorstel op een andere schaal te werken en de jury ziet potentie in de vervolgstappen die zij kan maken.

Bram van Kaathoven, inzending eerste ronde Prix de Rome 2018
Bram van Kaathoven
(1991 Lieshout, werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven)
Met zijn uitdagende tekst en 3D-statement becommentarieerde Bram van Kaathoven de opdracht zoals deze door de jury werd geformuleerd. In zijn 3D-statement had hij het lef om de uiterste consequentie te trekken van zijn pleidooi om ‘low pressure’ zeer serieus en letterlijk te nemen, namelijk door niet in te grijpen. De jury merkt op dat hij goed geïnformeerd is en zijn voorstel voor een ruimte zonder mensen goed heeft doorgedacht.

Katarzyna Nowak, Four Chambers, inzending voor eerste ronde Prix de Rome 2018
Katarzyna Nowak (1985 Czestichowa/Polen, werkt bij MVRDV, Rotterdam)
De jury was onder de indruk van de maquette die Katarzyna Nowak maakte als onderdeel van haar project ‘Four Chambers’. Zij ontwierp een aantal krachtige ruimtes in het landschap. Het feit dat deze ruimtes zich onder de grond bevinden is tegelijkertijd onrealistisch en interessant. Dat is wat de jury aantrok, evenals de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve wijze waarop Nowak vooruit kijkt.

Rademacher de Vries, States of Exception, inzending eerste ronde Prix de Rome 2018_1
Rademacher de Vries David Rademacher (1984 Maastricht), Christopher de Vries (1985, Maastricht) (partners Rademacher de Vries Architects, Amsterdam)
Met hun voorstel ‘States of exception’ stelt het duo Rademacher de Vries op slimme wijze de problemen in het gebied aan de orde waarbij zij nieuwe denkmodellen aanleveren voor het creëren van ruimtelijke oplossingen. Zij weten duidelijk waar zij over spreken en zijn in staat een helder scenario te formuleren. De jury prijst hun vrijheid van denken.

Eindopdracht – High Pressure
Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. De vier shortlist architecten wordt verzocht om een voorstel te doen voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord. De kandidaten worden uitgedaagd om een zorgvuldig ontworpen architectonisch voorstel te doen, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21 eeuw. De jury vraagt om betekenisvolle niet-commercieel voorstellen die van betekenis zijn voor de stad, een plek die door velen gekoesterd wordt. Klik hier voor volledige opdracht.

Jury
De jury van de Prix de Rome 2018 bestaat uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds.

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2018 samen met onder andere Het Nieuwe Instituut (tentoonstelling) en uitgeverij nai010 (publicatie).