Minister van Engelshoven zal Prix de Rome Architectuur 2018 uitreiken

Op 18 oktober wordt de Prix de Rome Architectuur 2018 uitgereikt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tegelijkertijd vindt de opening plaats van de tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden. De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De genomineerden die in aanmerking komen voor de Prix de Rome Architectuur 2018 zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries.

De finalisten bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het Sixhaven-gebied in Amsterdam. Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied in Oost-Groningen, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. Zij maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De oplossingen voor deze locatie worden in de – door bureau Collective Works ingerichte –  tentoonstelling gepresenteerd. Tegelijkertijd verschijnt ook de publicatie die wordt uitgegeven door nai010.

Klik hier voor een preview op de plannen die de genomineerden inzonden voor de finale ronde.

De keuze voor de vier genomineerden is gemaakt uit een lijst van zesenzestig architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten die allen een plan instuurden in reactie op de eerste opdracht die zich toespitste op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel Low Pressure werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk. In aanvulling op de Prix de Rome tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut elders in het gebouw een tijdelijke pop-up presentatie met de inzendingen die binnenkwamen in reactie op de open call.

Teaser: Koekepeer

Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2018
19 oktober 2018 t/m 10 maart 2019
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

Publicatie shortlist architecten
Verschijningsdatum: 18 oktober
Nai010 uitgevers
ISBN 978-94-6208-457-5, €19,95
www.nai010.com