Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018

De winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 zijn bekendgemaakt: Noortje de Leij won de hoofdprijs in de categorie Essay en de categorie Recensie is gewonnen door Jorne Vriens. Boris Van den Eynden won de hoofdprijs van de nieuwe Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken.

De jury besloot de inzending van Maarten Buser te waarderen met een uitnodiging tot het schrijven van een tekst voor de Prix de Rome 2019, en Pia Louwerens krijgt een schrijfopdracht voor Metropolis M, waarvoor zij een volledig bekostigde internationale reis mag maken. Beide auteurs krijgen bovendien een schijfopdracht aangeboden van Het Parool. Thomas van Huut ontvangt een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde en zijn winnende essay wordt op Knack.be gepubliceerd. Het essay van Sarah van Binsbergen zal vertaald worden voor publicatie op de internationale AICA website.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van De Appel, Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Van Abbemuseum, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M-Museum Leuven.

Meer informatie en de publicatie met alle genomineerde teksten en het juryrapport is te lezen op jongekunstkritiek.net.