Winnaar Prix de Rome Architectuur 2018 Alessandra Covini met minister Van Engelshoven. Foto: Bas Czerwinsky
Winnaar Prix de Rome Architectuur 2018 Alessandra Covini met minister Van Engelshoven. Foto: Bas Czerwinsky

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Architect Alessandra Covini (1988, Milaan) ontving op 18 oktober de Prix de Rome Architectuur 2018 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Covini won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome Architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect.

Alessandra Covini reageerde met Amsterdam Allegories op de fictieve opdracht van de jury voor het Sixhaven-gebied een niet-commercieel voorstel te ontwikkelen, dat van betekenis is voor de stad en door velen gekoesterd kan worden. Covini doet een voorstel waarbij de Sixhaven verandert in een ommuurde haven waarin eenentwintig eilanden ruimte bieden aan passerende bezoekers. Ook schetst zij scenario’s waarbij de eilanden door de stad zwerven. Elk eiland refereert aan de specifieke eigenschappen en typologieën van de stad en de haven van Amsterdam. Door de eilanden te omkaderen, voegt Covini daar een nieuwe typologie aan toe. Het resultaat is een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten. Covini weet op een verleidelijke wijze te verbeelden hoe het eindresultaat eruit zal zien en de maquettes spelen hierbij een overtuigende rol. De jury denkt dat de eilanden zo’n grote aantrekkingskracht kunnen hebben, dat de vraag is of ze voldoende ruimte aan dat succes kunnen bieden. Het is Covini vergeven dat de ideeën achter sommige eilanden wat letterlijk zijn, want tegelijkertijd passen ze goed bij de sfeer en identiteit van Amsterdam. Ook heeft de jury veel waardering voor de manier waarop Covini direct in de derde dimensie werkt en materialiteit naar architectuur weet om te buigen. Bovendien zet zij met dit voorstel een interessante stap in haar ontwikkeling door haar ideeën naar een grotere schaal te vertalen. Het is deze ontwikkeling, in combinatie met de verfrissende energie, die de jury unaniem heeft doen besluiten Alessandra Covini uit te roepen tot de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2018.

Alessandra Covini studeerde in 2014 af aan de TU Delft en startte haar zelfstandige beroepspraktijk wat leidde tot de oprichting van Studio Ossidiana in 2015. Zij rekent niet alleen de architectuur tot haar werkveld, maar zoekt ook het domein van de beeldende kunst en de vormgeving op.

Behalve Alessandra Covini waren Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries voor de Prix de Rome genomineerd. Allen hebben de vrijheid genomen om te experimenteren en radicaal te denken, een houding die past bij de traditie van de Prix de Rome en door de jury zeer wordt toegejuicht. Alle kandidaten zijn in staat geweest een sterk verhaal te ontwikkelen als basis voor hun ontwerp.

Bram van Kaathoven (1991, Lieshout) ontving van de jury een eervolle vermelding voor Nieuw-Atlantis, een voorstel waarin hij de leegheid van Sixhaven centraal stelt door deze letterlijk met een gebouw te omsluiten. De jury is onder de indruk van zijn intelligente analyses en de uiterste consistentie waarmee hij zijn plan ontwikkelt en naar een hoog niveau weet te tillen. Bram van Kaathoven werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven.

Katarzyna Nowak (1985, Czestichowa/ Polen) biedt met haar plan Vrijhaven een nieuwe kijk op het publieke domein. Zij stelt dat betekenisvolle publieke ruimte een vereiste is voor een gezonde, groeiende stad. Het ontwikkelen van openbare ruimte krijgt in haar voorstel voorrang boven de stedelijke bebouwing in het gebied. De jury is gecharmeerd van Nowaks intuïtieve en experimentele houding en prijst haar talent om vanuit het maken van modellen sterke driedimensionale ruimtes te ontwerpen. Nowak werkt bij MVRDV en won in 2016 de Archiprix.

Rademacher de Vries is de samenwerking tussen David Rademacher (1984, Maastricht) en Christopher de Vries (1985, Maastricht). Zij namen een denkbeeldige toekomst als uitgangspunt voor hun project Foundations. De lege fundamenten van een denkbeeldige Sixtower worden verhuurd aan uiteenlopende groepen die ieder hun eigen ruimte claimen, van bovenaf geobserveerd door buitenstaanders. De jury vindt het een interessant gedachte-experiment om een plan te ontwikkelen vanuit een dystopisch toekomstbeeld en zo na te denken over de vraag welke toekomst de stad Amsterdam überhaupt te wachten staat.

Klik hier voor de plannen van alle genomineerden.
Klik hier voor beeldmateriaal, het juryrapport en de speech van Birgit Donker.

Deze editie van de Prix de Rome richt zich op twee uitersten in de architectuur, stedenbouw en het landschapsontwerp. De uitersten kwamen aan bod in twee opeenvolgende rondes met fictieve opdrachten. De eerste ronde, Low Pressure, was een open competitie die zich richtte op een landelijk gebied in de provincie Groningen. Uit de 66 inzendingen selecteerde een internationale jury vier kandidaten voor de shortlist. Zij concentreerden zich vervolgens op High Pressure, een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord.

In Het Nieuwe Instituut is tot en met 10 maart 2019 een tentoonstelling te zien met de ontwerpvoorstellen van de vier genomineerden en een introductie op het Sixhaven-gebied. Aanvullend organiseren Het Nieuwe Instituut en Mondriaan Fonds een tijdelijke pop-in presentatie (tot en met 9 december) met de inzendingen voor de open call met plannen voor de locatie in Oost-Groningen.

Ter gelegenheid van de Prix de Rome 2018 is een publicatie verschenen over het werk van de genomineerden.