Prix de Rome 2019 in de pers

De tentoonstelling Prix de Rome 2019 krijgt veel persaandacht. Hieronder een bloemlezing van de recensies:

“De kunstenaars die genomineerd zijn voor de Prix de Rome 2019 zijn niet anders te omschrijven dan als genereus: met hun werk geven ze een podium aan anderen, aan hen die vaak niet worden gezien, omdat ze tot een minderheid behoren, of juist omdat ze met zo veel zijn, en daarom niet worden gehoord. “, Roos van der Lint, Indian Summer, De Groene Amsterdammer, 30 oktober 2019

“Jaargang 2019 is op zich een goede en gevarieerde. Van relatief traditioneel, maar effectief, zoals Erheriene-Essi, tot experimenteel (Breure & Van Hulzen), dromerig (Pilgrim) en wel erg ingetogen, zoals van Herregraven.” Rutger Pontzen, De genomineerden voor de Prix de Rome zijn idealistisch, maar daarmee af en toe ook onbegrijpelijk, de Volkskrant, 29 oktober 2019

“Het is de kwaliteit van de genomineerden die de prijs maken en die zit ook dit keer bij de Prix weer snor.”, Domeniek Ruyters, Maximum Crisis Maximim Calm – Prix de Rome 2019, Metropolis M, 29 oktober 2019

“Identiteit, klimaat, financiële constructies en de zorg: daarover gaat het bij de genomineerden voor de Prix de Rome. Wat de kanshebbers verbindt is de zoektocht naar onderbelichte stemmen en fenomenen.”, Thomas van Huut, Geëngageerd werk voor Prix de Rome vraagt aandacht voor het onderbelichte, NRC, 21 oktober 2019

“Rory Pilgrim hoop de prestigieuze prijs in de wacht te slepen met een nieuwe filminstallatie The Undercurrent. (…) Het resultaat is een aandoenlijk portret van onzekere jongeren, die worstelen met zichzelf, hun vaak moeilijke jeugd en maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, daklozen en duurzaam leven.”, Paola van de Velde, Alledaagse zwarte familiekiekjes in verf, Telegraaf, 21 oktober 2019

“De Prix de Rome heeft dit jaar een ijzersterke bezetting. De expositie rond de prijs in het Stedelijk Museum toont toonaangevende moderne kunst.” Edo Dijksterhuis, Inclusie en diversiteit hebben de wind mee in Prix de Rome, Parool, 20 oktober 2019

Ook de aanwezigheid van Koningin Máxima tijdens de uitreiking bleef niet onopgemerkt. Zo had het televisie programma Blauw Bloed (EO) een lang item over de uitreiking (op 24:50 minuten).

Voor de uitreiking was Femke Herregraven op 29 oktober een uur lang te gast bij NPO Radio 1 in het VPRO programma Nooit meer slapen.

Juxtapoz ging op bezoek bij Esiri Erheriene-Essi: Studio Time: Esiri Eheriene-Essi Prepares for the Prix de Rome