Public events Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim

In aansluiting bij de Prix de Rome tentoonstelling in het Stedelijk Museum organiseert het museum verschillende public events rondom de vier genomineerde kunstenaars. Het gaat om een workshop door Esiri Erheriene-Essi en gallery talks door Femke Herregraven en Rory Pilgrim.

14 februari 2020, 19.00 – 21.30
Workshop Esiri Erheriene-Essi
Esiri Erheriene-Essi gebruikt de grafische techniek van de Xerox-transfer onder meer voor de achtergrond van haar schilderijen. Deze workshop, onder leiding en in de stijl van Esiri, biedt de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met deze techniek.
Esiri Erheriene-Essi maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die impliciet commentaar leveren op de maatschappij en de geschiedenis. Voor de Prix de Rome maakt Erheriene-Essi een nieuwe serie schilderijen, getiteld The Inheritance (or Familiar Strangers). Erheriene-Essi zet de gewone momenten uit het leven van zwarte mensen in de schijnwerpers. Het resultaat is een serie schilderijen waar iedereen zich mee kan verbinden en die kunnen aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

26 feb 2020, 16.00 tot 17.00
Gallery Talk Femke Herregraven
Femke Herregraven richt zich binnen haar werk op de gevolgen van abstracte waardesystemen voor de geschiedschrijving en individuele levens. Dit onderzoek vormt de basis voor de verbeelding van nieuwe personages, verhalen en objecten. Met Diving Reflex (Because We Learned Not to Drown, We Can Sing), het werk dat zij ontwikkelde voor de Prix de Rome 2019, zet de kunstenaar haar onderzoek naar de ‘catastrofe’ voort. Catastrofeobligaties, zogenaamde catbonds, spelen een centrale rol in het werk. Aan de hand van de gefictionaliseerde personages ‘The Last Man’ en Elaine Morgan speculeert Herregraven over overlevingsstrategieën. Ze gebruikt daarbij de menselijke duikreflex als conceptueel instrument om betekenissen van de catastrofe te verkennen.

20 mrt 2020, 16.00 tot 17.00
Gallery Talk Rory Pilgrim (winnaar Prix de Rome)
Rory Pilgrim werkt met een breed spectrum van media, waaronder geluid, liedteksten, film, muziek, video, tekeningen en performances. Pilgrim maakte voor de Prix de Rome 2019 een nieuw video- en geluidskunstwerk, getiteld The Undercurrent. Met dit werk onderzoekt hij het verlies en geweld dat de ecologische crisis met zich meebrengt, op een persoonlijk niveau, om beter te begrijpen wat het betekent om te leven in tijden van crisis. De opnames werden gemaakt in Boise, Idaho (VS) tijdens workshops die Pilgrim organiseerde met jonge klimaatactivisten en bij een daklozengemeenschap.

Voertaal alle evenementen: Engels.
Prijs: Museumticket + €3. Tickets binnenkort via het Stedelijk Museum.

De Gallery Talk met genomineerden Sander Breure & Witte van Hulzen heeft al eerder plaatsgevonden.

De tentoonstelling Prix de Rome 2019 is nog t/m 22 maart te zien in Stedelijk Museum Amsterdam.