Genomineerden Prix de Rome 2021: Mercedes Azpilicueta, Coralie Vogelaar, Silvia Martes, Alexis Blake. Foto: Bas Czerwinski
Mercedes Azpilicueta, Potatoes, Riots and Other Imaginaries, 2021 Jacquardgeweven tapijt, objecten, kledingstukken en geluid. Prix de Rome 2021. Foto: Daniel Nicolas
Alexis Blake rock to jolt [ ] stagger to ash 2021 Performance, tentoonstellingsruimte met architectonische interventies, gedimd licht, geur, tabloidpublicatie. Prix de Rome 2021. Foto: Daniel Nicolas
Silvia Martes, To Confirm That You Are Not a Robot, Place a Check in the Box Next to “I’m Not a Robot” (video still), 2021 Eenkanaals film-installatie, grijstinten en kleur, 21 min., 21 sec. Prix de Rome 2021.
Coralie Vogelaar, Interpersonal Biofeedback Apparatus Encoding Cardiac Fluctuations, 2021 Interactieve 10-kanaals geluidsinstallatie van keramiek, aluminium, vibratie speakers, sensors, foam platen, acrylaat, algoritmisch compositie programma SuperCollider en MaxMSP visuele programmeertaal voor muziek, video en audio. Prix de Rome 2021. Foto: Daniel Nicolas

Opening tentoonstelling met kinderjury IMC Weekendschool

Op 12 november was de opening van de Prix de Rome tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een feestelijk moment voor alle genomineerde kunstenaars die na een werkperiode van vijf maanden hun nieuwe werk aan het publiek kunnen tonen.

Speciaal voor deze gelegenheid werd een kinderjury samengesteld met kinderen die les krijgen aan de IMC Weekendschool Amsterdam Zuid-Oost. Stichting IMC Weekendschool biedt aanvullend, motivatiegericht onderwijs aan jongeren van 10 tot 14 jaar oud, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is.

Zainab, Naveen, Rahmat, Nadia, Yeyahno, Farida, Aryan, Mayar, Anarosa en Raiaan kregen een preview met rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop van de rondleiding vergaderden ze om te besluiten wie in hun ogen de winnaar is. Zij motiveerden hun keuze op het podium en gaven hun oorkonde aan Alexis Blake: ‘We vonden de performance heel goed. Vooral omdat de kunstenaar het niet uitbeeld op een doek, maar met emotie, ik voelde ook hoe zij zich voelde’.

Kinderjury IMC Weekendschool Amsterdam ZO met Alexis Blake en Eelco van der Lingen. Foto: Bas Czerwinski

Kinderjury IMC Weekendschool Amsterdam ZO met Alexis Blake en Eelco van der Lingen. Foto: Bas Czerwinski

Op dinsdag 30 november maakt de vakjury bekend wie voor hun de winnaar van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 is.

Tentoonstelling
13 november 2021 t/m 18 april 2022
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 20 uur
Museumplein 10 in Amsterdam