Jury Prix de Rome Beeldende Kunst 2023. Foto Ann Demeester door Franca Candrian, Robbert Roos door Mike Bink, Ahmet Polat door Maarten Kools, Christina Li door Art Basel, Eelco van der Lingen door Aad Hoogendoorn en Femke Herregraven door Sander van Wettum.

Juryleden Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 bekend

Begin januari 2023 start de nieuwe ronde van de Prix de Rome, dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Kunstenaars kunnen zich vanaf dat moment aanmelden via een open call. Een jury selecteert uit deze aanmeldingen een shortlist van 4 kunstenaars en een winnaar, die een bedrag van 40.000 euro en een residency naar keuze ontvangt.

De juryleden van 2023 zijn: Ann Demeester (directeur Kunsthaus Zürich), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker; oprichter en directeur van Stichting Studio Polat), Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE, Amersfoort), Femke Herregraven (beeldend kunstenaar en genomineerde 2019), Christina Li (freelance curator en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.

Eelco van der Lingen: “De Prix de Rome is weliswaar de oudste prijs voor beeldend kunstenaars, maar zeker niet statisch. Het is een prijs gericht op voortgang en ontwikkeling en daarom altijd relevant. Zo’n prijs vraagt om een deskundige jury met een goed oog voor potentie, nieuwe ontwikkelingen en actuele tendensen. Ik ben daarom blij met de kwaliteit van deze jury waarbinnen bovendien verschillende internationale expertises, posities en perspectieven samenkomen.”

De kunstenaars die voor de shortlist worden geselecteerd zullen hun nieuwe werk eind 2023 tonen in het Stedelijk Museum Amsterdam, dat net als bij de vorige editie samenwerkingspartner is.

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren, hun zichtbaarheid te vergroten en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. Anders dan andere jaren is er niet langer een leeftijdsgrens. Beeldend kunstenaars die voldoen aan de voorwaarden kunnen zich vanaf donderdag 12 januari 2023 aanmelden via het aanmeldsysteem van het Mondriaan Fonds. Ook duo’s of collectieven kunnen zich aanmelden, zolang alle leden aan de voorwaarden voldoen.

Blijf op de hoogte van de deadline, de wijze van aanmelden, de voorwaarden en de volledige procedure via de website, de social media en de nieuwsbrief van het Mondriaan Fonds.


Juryleden Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 bekend

lees meer