Open call Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 (gesloten)

 

Let op: De open call van de Prix de Rome Beeldende Kunst is gesloten.

Anders dan andere jaren is er niet langer een leeftijdsgrens. Beeldend kunstenaars, waaronder ook duo’s en collectieven, konden zich aanmelden tot 22 februari 17:00 uur CET / 12:00 uur AST.

Controleer eerst of je aan de formele voorwaarden voldoet: zie hieronder. Neem bij twijfel contact op via prixderome@mondriaanfonds.nl.


Over de Prix de Rome
De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De prijs wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Via een open call krijgen 4 kunstenaars een werkbudget om nieuw werk te maken. Het werk zal 3 maanden in het Stedelijk Museum Amsterdam worden getoond. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt, ontvangt € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren.


Hoe kun je je aanmelden?
Kunstenaars konden deelnemen door zich uiterlijk woensdag 22 februari 2023 17:00 uur CET / 12:00 uur AST aan te melden via het reguliere aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds: mondriaanfonds.nl/prixderome2023. Daar wordt gevraagd de volgende Engelstalige documenten in te sturen:

1) beknopt CV
Maximaal 1 pagina. Zorg dat je CV de volgende gegevens bevat: geboortedatum, geboorteplaats/nationaliteit, opleidingsgegevens, woonplaats, datum sinds wanneer je als beeldend kunstenaar werkzaam bent en website. Vermeld daarbij ook relevante activiteiten zoals tentoonstellingen, (film)producties, activiteiten, manifestaties, opdrachten, prijzen, publicaties etc. met vermelding van de jaartallen. Noem ook eventuele nevenactiviteiten, zoals docentschappen en adviesfuncties.

2) artist statement
Maximaal 1 pagina met artist statement, ofwel de inhoudelijke/artistieke uitgangspunten van jouw werk.

3) digitaal portfolio van recent werk
Gebruik maximaal 10 afbeeldingen. Benoem per werk de titel, het jaartal, materiaal, de afmetingen en wanneer nodig aanvullende informatie. Rangschik de werken in chronologische volgorde van verleden naar heden. Indien nodig kan je apart video- of audiofragmenten uploaden. Dit kan je bij je aanmelding aangeven. In totaal mogen afbeeldingen en fragmenten niet meer dan 300 MB omvatten en niet langer dan 15 minuten duren. Gebruik alleen de volgende bestandstypes: *.mp4, *.m4v, *.mp3, *.mov, *.flv, *jpg, *giv, *png, *tiff, *pdf, *.avi, *.mpg, *.mkv.

4) globaal werkplan
Maximaal 1 pagina. Omschrijf hierin welk werk je zal maken voor de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam wanneer je wordt geselecteerd voor de shortlist.

Deze documenten moeten worden geüpload via het aanmeldsysteem van het Mondriaan Fonds. Let wel:

 • Onvolledige aanmeldingen of aanmeldingen in een andere taal dan Engels kunnen niet in behandeling genomen worden.
 • Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 22 februari 2023 17:00 uur CET / 12:00 uur AST. Aanmeldingen die hierna worden ingestuurd, worden niet in behandeling genomen.
 • Er kunnen geen documenten meer nagezonden worden na 22 februari 2023 17:00 uur CET / 12:00 uur AST.
 • Mocht je nog geen account hebben bij het Mondriaan Fonds, dan is dat je eerste stap. Zorg dat je op tijd een account aanvraagt. Het aanvragen van een nieuw account kan 2 werkdagen duren. Vraag hier een account aan.
 • Mocht je je als duo of in samenwerkingsverband willen aanmelden, lees dan goed onderstaande voorwaarden door en meld je ieder apart aan.


Wat zijn de voorwaarden?
De Prix de Rome beeldende kunst staat open voor alle disciplines op het gebied van beeldende kunst, zoals deze door het Mondriaan Fonds zijn gedefinieerd (zie hier de link naar het Prix de Rome Reglement). De beeldend kunstenaar moet verder aan de volgende voorwaarden voldoen:

– geen onderwijs volgen op een bachelor of master opleiding.
Kunstenaars die deelnemen aan een postacademische instelling of postdoctorale opleiding, zoals de Rijksakademie, de Ateliers, de Jan van Eyck Academie, BAK of Sundaymorning@EKWC kunnen zich wel aanmelden.

– minimaal 1 jaar professioneel werkzaam zijn als beeldend kunstenaar.
Deelname aan een postacademische of postdoctorale opleiding wordt beschouwd als beroepspraktijk.

– artistiek inhoudelijk actief en ingebed zijn in de professionele beeldende kunstpraktijk in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Bijvoorbeeld: een kunstenaar die al langer woont en werkt in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk (ook na het volgen van een opleiding in dit gebied) en hier al een aantal jaren tentoonstellingen en/of opdrachten heeft, projecten uitvoert, lesgeeft op een academie, etc.

– Bij een samenwerkingsverband moeten alle leden aan bovenstaande voorwaarden voldoen.
Als niet alle leden aan de voorwaarden voldoen kan een samenwerkingsverband wel deelnemen, maar komt de eventuele nominatie en/of prijs alleen op naam van degene die aan alle voorwaarden voldoet (waarbij de andere leden wel genoemd zullen worden maar zich geen genomineerde of winnaar kunnen noemen).

 

Jurering
Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars – die aan alle voorwaarden voldoen – 4 shortlist-kunstenaars selecteren. Bij de jurering wordt de aangeleverde informatie via het aanmeldsysteem beoordeeld op:

 • de kwaliteit van het oeuvre dat de kunstenaar tot dan toe heeft opgebouwd;
 • is dat oeuvre van belang voor de hedendaags beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk;
 • is het oeuvre een belofte voor de toekomst?

De volgende criteria spelen daarbij een rol:

 • zeggingskracht;
 • oorspronkelijkheid;
 • samenhang tussen de artistieke uitgangspunten van de kunstenaar en de wijze waarop deze tot uitdrukking komen in het werk;
 • de inhoudelijke kwaliteit en de (organisatorische en financiële) haalbaarheid van het werkplan.


Tijdpad shortlist

Eind april 2023 is bekend welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Zij worden uitgenodigd om nieuw werk te maken dat vanaf 13 oktober 2023 zal worden gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. De shortlist kunstenaars krijgen een werkbudget voor 5 maanden van maximaal € 17.250 (exclusief btw). Voor de presentatie van het werk in het Stedelijk Museum Amsterdam is nog een beperkt budget beschikbaar. Op basis van het nieuwe werk volgt in oktober 2023 een tweede juryronde. Enkele weken later zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 40.000,- en mag 3 maanden deelnemen aan een residency programma naar keuze.


Open call Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 (gesloten)

lees meer