Over de Prix

De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars en architecten uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. De prijs heeft zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, maar het doel is nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2005 vinden in een periode van vier jaar steeds een editie architectuur plaats en twee edities beeldende kunst. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds organiseert de prijs met respect voor de lange geschiedenis van de Prix de Rome en met de nadruk op het zelfstandige voortbestaan van deze prijs.

Aansluitend bij de ontwikkeling die de prijs in ruim 200 jaar heeft doorgemaakt én bij de hedendaagse ambities beoogt het Mondriaan Fonds met de Prix de Rome talent te traceren en te positioneren. Getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen. Deze prijs brengt bovendien op feestelijke wijze (het belang van) hedendaagse beeldende kunst en architectuur onder de aandacht. Dankzij de prijs wordt hun werk immers zichtbaar gemaakt voor een groter publiek.

De Prix de Rome Beeldende Kunst wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam.