Over de Prix

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2005 vinden in een periode van vier jaar steeds een editie architectuur plaats en twee edities beeldende kunst. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds organiseert de prijs met respect voor de lange geschiedenis van de Prix de Rome en met de nadruk op het zelfstandige voortbestaan van deze prijs.

Aansluitend bij de ontwikkeling die de prijs in ruim 200 jaar heeft doorgemaakt én bij de hedendaagse ambities beoogt het Mondriaan Fonds met de Prix de Rome talent te traceren en te positioneren. Getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen. Deze prijs brengt bovendien op feestelijke wijze (het belang van) hedendaagse beeldende kunst en architectuur onder de aandacht. Dankzij de prijs wordt hun werk immers zichtbaar gemaakt voor een groter publiek.

Scouts

Per ronde wordt een breed samengestelde groep van  scouts uitgenodigd om elk twee kandidaten voor te dragen aan de jury. Daarnaast kunnen derden, onder wie ook kunstenaars en architecten zelf, via het Mondriaan Fonds namen van kandidaten voordragen aan de jury.

Voorwaarden

De Prix de Rome beeldende kunst staat open voor alle disciplines op het gebied van beeldend kunst, zoals deze door het Mondriaan Fonds zijn gedefinieerd, namelijk: teken-, schilder- en grafische kunsten / beeldhouwkunst, (sociale) sculptuur en installatiekunst / conceptuele kunst, performancekunst, artistic research / niet-traditionele vormen van beeldende kunst / fotografie / audiovisuele, digitale en (nieuwe) mediakunst / beeldende kunsttoepassingen / kunst in de openbare ruimte.
De Prix de Rome architectuur staat open voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

De voorgedragen beeldend kunstenaar of architect moet verder aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • niet ouder zijn dan 35 jaar (architecten) of 40 jaar (beeldend kunstenaars) op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt.
  • geen onderwijs volgen op een kunstacademie of tweede fase opleiding.
  • minimaal één jaar werkzaam zijn als beeldend kunstenaar of architect.
  • artistiek inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele beeldende kunst of architectuur praktijk in Nederland.

In het geval van een samenwerkingsverband moeten alle leden aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Architecten die bij een bureau werken dienen zelfstandig en op persoonlijke titel zonder medewerking van een bureau aan de inzending te werken.

Geen Prix de Rome kan worden toegekend aan rechtspersonen, aan leden van de jury, aan leden van de Raad van Toezicht van het Mondriaan Fonds of aan diegenen die reeds eerder de Prix de Rome ontvingen.

Deze voorwaarden zijn gebaseerd op de Regeling Prix de Rome zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

Jurering

Een internationale jury selecteert uit de voorgedragen kandidaten een shortlist van in principe vier kunstenaars of architecten. De shortlist voor de Prix de Rome beeldend kunst wordt geselecteerd op basis van documentatie, een artist statement, een cv en een werkplan. De shortlist voor de Prix de Rome architectuur wordt geselecteerd op basis van een portfolio en een reactie op een door de jury geformuleerd thema of statement. De kunstenaars of architecten die voor de shortlist worden geselecteerd krijgen een werkbudget. Het staat hun vrij in een eigen atelier of elders aan het werk voor de Prix de Rome te werken. In totaal heeft elke kunstenaar of architect een aantal maanden de tijd om nieuw werk te maken waarop hij/zij uiteindelijk door de jury zal worden beoordeeld. Voor architecten wordt door de jury een opdracht geformuleerd. Tijdens de werkperiode kan elke shortlist kunstenaar of architect begeleid worden door een coach naar keuze.

Het werk wordt getoond in een groepstentoonstelling en in een publicatie. Na een tweede juryronde op basis van het nieuwe werk wordt de winnaar van de Prix de Rome bekend gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode van drie maanden in de American Academy in Rome. Hiermee grijpt het Mondriaan Fonds op actuele wijze terug naar de oorsprong van de prijs.